Kymmenjärjestelmään tutustumista 3. luokassa

Olemme 3. luokassa tutustuneet viime viikkoina kymmenjärjestelmään. Työskentely alkoi 2. luokalta tutuista inventaarioista, tosin 3. luokalla teimme inventaariota linkkikuutioilla ja rakensimme lukuja 2- ja 3-järjestelmällä. Lopuksi rakensimme linkkikuutioista ihan omat kymmenjärjestelmä välineet.

Kymppisauva syntyi 10 linkkikuutiosta. Kymmenestä kymmenen palikan sauvasta muodostui levy, jossa oli yhteensä 100 linkkikuutiota.

Kuinka ollakkaan saimme luokassa rakennettua yhteensä kymmenen levyä, jotka oppilaat keksivät taas liittää yhteen. 

Yhdessä rakennettu tuhat kuutio jätettiin luokkaan esille ja sitä kävikin moni tutkimassa vielä seuraavinakin päivinä.

Kun omat kymmenjärjestelmävälineet oli rakennettu, vertasimme niitä luokassamme oleviin kymmenjärjestelmävälineisiin ja etsimme yhtäläisyyksiä.

Yhteinen lukujen rakentelu kymmenjärjestelmävälineillä lähti liikkeelle siitä, että oppilaspari sai kasan keltaisia ykköskuutioita, joiden lukumäärä heidän tuli selvittää. Ohjeeksi he saivat, että jos keksit tavan helpottaa laskemista, käytä sitä. Lisäksi kerroin pitäväni pankkia luokan etuosassa, pankissa sai vaihtaa "rahaa". Nopeasti oppilaat keksivätkin vaihtaa ykköskuutioita kymppisauvoihin, kuhina pankissa oli kova. Saipa joku pari vielä vaihdettu kymppisauvoja satalevyksikin. Ja viimeistään kun kaksi paria yhdisti varansa, päästiin satalevyjen kimppuun. Touhua ja liikettä luokassa riitti, oppilaat tekivät töitä ahkerasti ja saivat todellisen kokemuksen siitä, kuinka he voivat vaihtaa ykkösiä kympeiksi ja kymppejä sadoiksi.

       

Harjoittelimme myös lukujen hajoittamista yksiköihin, eli 847 muodostuu 800:sta, 40:stä ja 7:stä, lopuksi luvut koottiin päällekkäin.

Myöhemmin oppilaat työskentelivät kymmenjärjestelmävälineillä siten, että he hakivat opettajan salaisuuspussista kortin, jossa oli rakennusohje. Parin tuli rakentaa rakennusohjeen mukaisesti luku, esitellä se aikuiselle ja kirjoittaa luku numeromerkeillä.

VaNe-terveisin Kirstin koulusta
Anniina ja 3. luokka 

 

Sivustollamme käytetään evästeitä.

Voit estää niiden käytön oman selaimesi asetuksista, mutta osa siuvston toiminnoista ei ole silloin käytössä. Lisätietoja käyttöehdoissamme

Sulje ilmoitus