1. luokka

Nämä opetusvideot ovat syntyneet koronakevään 2020 aikana. Niitä ovat tehneet Varga-Neményi -opetusmenetelmää käyttävät opettajat käytettäväksi etäopetuksessa ensimmäisellä luokalla. 

Videot ovat syntyneet nopeasti, ne ovat kotikutoisia eikä niitä ole ehditty viimeistellä. Pieniä virheitä tai epätarkkuuksia ei ole jälkikäteen korjattu. Näistä puutteista huolimatta videot ovat hyviä esimerkkejä opetusmenetelmän mukaisista harjoitteista. Menetelmässä keskeistä on oppilaiden ja opettajan välinen vuorovaikutus sekä toimintamateriaalien käyttäminen. Tällöin oppilaalla on mahdollisuus kokeilla, oivaltaa ja oppia itse. Opetusvideoissa ei ole mahdollista keskustella oppilaiden kanssa, niinpä ne ovat luonteeltaan enemmän toimintatapojen esittelyä ja ohjeiden antamista.  


Luokitellaan

Leikitään kotona Portinvartija-leikkiä leluilla ja muilla kodin esineillä. Harjoitellaan samalla oikeinkirjoitusta ja kirjoitetaan yksi luokittelu ylös vihkoon (tai tehdään tehtävä Taikamaan sanat ja lauseet-kirjaan, sivu 14).


Lukujonoja ja kehorytmejä 1

Harjoitellaan lukujonotaitoja kehorytmien avulla lukualueella 0-30. Kokeillaan luetella ääneen vain ne luvut, jolloin kädet taputtavat yhteen. Nämä luvut ovat parillisia lukuja. Harjoittelun jälkeen kirjoita tämä lukujono vihkoon (2, 4, 6..). Osaatko kirjoittaa vihkoon myös parittomat luvut, eli ne, joita ei sanottu ollenkaan ääneen? 1, 3, 5...


Lukujonoja ja kehorytmejä 2

Harjoitellaan lukujonoja lisää.


Lukumäärien laskeminen konkreetisilla välineillä

Harjoitellaan lukumäärien laskemista lukualueella 0-30 konkreettisilla esineillä. Esineitä lasketaan kaksi tai viisi kerrallaan, taitavat oppilaat voivat laskea myös kolme tai neljä kerrallaan. Lukumäärä kirjoitetaan vihkoon numeromerkeillä ja viereen piirretään lukumäärä viiden voimaa hyödyntäen.


Lukumäärien hahmottaminen helminauhalla viidenvoimaa hyväksikäyttämällä

Harjoitellaan lukumäärien visuaalista hahmottamista lukualueella 0-20. Tarvitset harjoituksia varten helminauhan tai Varga-Nemenyi-menetelmän mukaisen Matematiikkaa 1b-oppikirjan takakannen ja paperilapun. Pyydä vanhempaa sanomaan sinulle jokin luku lukualueella 0-20 ja peitä paperilla helminauhaa niin, että näkyvissä on sanottu lukumäärä. Kerro miten löysit luvun, esim. otin ensin kaksi kertaa viitosen ja vielä kaksi helmeä eli nyt minulla on 12 helmeä. Harjoittele myös siten, että vanhempi peittää osan helminauhasta paperilla ja lapsi kertoo kuinka monta helmeä on näkyvissä. Taitava oppilas voi kertoa myös kuinka monta helmeä on piilossa.


Lukumäärien visuaalinen hahmottaminen  

Harjoitellaan lukujen visuaalista hahmottamista kuvista. Varga-Nemenyi-menetelmän mukaisen Matematiikkaa 1b-oppikirjan sivujen 141 - 143 kuvien avulla oppilas harjoittelee hahmottamaan lukuja lukemalla lukumääriä. Lue sama sivu useita kertoja, käännä jokaisen lukukerran jälkeen kirjaa 90 astetta, jotta lapsi ei opi lukuja ulkoa, vaan joutuu jokaisella kerralla katsomaan tarkasti lukumäärän. Lisää kuvien käyttämisen ohjeita on Matematiikkaa 1b:n sivuilla 139 - 140. 


Pinta-alan pohjustaminen ja lukumäärien laskeminen

Harjoitellaan saksien ja viivaimen käyttämistä. Askarrellaan erikokoisia ja muotoisia kuvioita ruutupaperille ja lasketaan ruutujen lukumäärä. 


Kynänryöstö-peli

Kynänryöstö-peliä voi pelata 2 - 4 pelaajan ryhmässä. Peliin tarvitaan kaksi noppaa, yksi kynä ja jokaiselle pelaajalle oma vihko tai muu paperi.


Mitataan kotia

Jatketaan lukualueen laajentamista mittaamalla. Lapsi mittaa omilla jaloillaan etäisyyksiä kotona.


Mitataan desilitroilla

Tarvitset desilitran mitan ja erikokoisia astioita sekä kynän ja paperia. 


Mikä on senttimetri?

Tarvitset isoruutuisen vihkon (1 cm x 1 cm ruudut), sakset ja kynän, sekä mitattavia esineitä.


Lukujonoja ja järjestyslukuja

Tarvitset sinisiä ja punaisia legoja tai sinipunakiekkoja, paperisen mittanauhan (tehty videossa "Senttimetri"), kynän ja Matematiikkaa 1b -oppikirjan.


Etsi kymppi -peli

Tarvitset pelikortit, joista on poistettu kaikki kuvakortit. Pelissä automatisoidaan kymppipareja eli luvun 10 hajotelmia. 


Tupla-leikki

Harjoitellaan kahden yhtä suuren luvun yhteenlaskua kehollisen leikin avulla. 


Rakennetaan tasokuvioita metsässä

 

Mistä tuntee kolmion ja neliön? Rakennetaan erilaisia kolmioita ja neliöitä maasta löytyvistä kepeistä. 


 

Sivustollamme käytetään evästeitä