ETÄ/ Matematiikan oppimisvaikeusoppilaiden tukeminen 3.–4. luokalla Varga–Neményi -menetelmän avulla

Kouluttaja: KM, ELA Mirva Krajushkin
Paikka: Meetissä
Aika: to 16.11. – pe 17.11.2023 klo 9 - 16
Hinta: Koulutus on OPH:n rahoittamana osallistujille ilmainen.
Koulutus on samansisältöinen aikaisempien vastaavien koulutusten kanssa.
Koulutuksen tavoitteena on antaa käytännön esimerkkejä matematiikan oppimisvaikeuksien havaitsemiseksi ja keinoja oppimisen solmukohtien avaamiseksi 3. ja 4. luokkien matematiikan opetuksen keskeisimmistä sisällöistä.
Koulutussisällöt:
- VaNen pedagogiset periaatteet lyhyesti
- Tuen järjestämisen periaatteita: kenelle ja miten?
- Mitä pitää osata ennen 3. luokan sisältöjä?
- Päässälaskustrategiat ja analogiat yhteen- ja vähennyslaskussa lukualueella 0–100
- Kymmenjärjestelmä ja pyöristäminen
- Yhteen- ja vähennyslasku allekkain
- Kertolaskun käsite ja kertotaulujen oppiminen
- Jakolaskun käsitteen pohjustaminen
- Sanallisista tehtävistä, ”matematiikkatarinat”
- Keskeisimmät mittayksiköt kokemuksellisesti
- Hahmottaminen (sama kuin 1. luokan koulutuspäivässä)
Kaikilla on oikeus oppia matematiikkaa. Koulutuksen perustana on Varga–Neményi -menetelmä, joka perustuu matematiikan monipuoliselle konkretisoinnille ja oppilaan omalle kokemusten hankkimiselle. Erityisopetuksessa pidetään huolta siitä, että oppilaan matematiikan perustaidot saavat aikaa kehittyä ja vakiintua. Erityisopetus ei ole sitä varten, että opetellaan samaa asiaa kuin luokassa samaan tahtiin vähän karsitummin. Tällöin on kyse enemmänkin alaspäin eriyttämisestä kuin erityisopetuksesta. Oppilaalla ei ole tällaisessa opetuksessa mahdollisuutta oppia niitä pohjataitoja, joita tarvitaan näiden vaikeampien sisältöjen oppimisessa.
Matematiikan oppiminen on erityisopetuksessakin jatkumo: uuteen asiaan edetään sitä mukaa, kun seuraavan sisällön pohjataidot on opittu riittävän hyvin. Erityisopetuksen tehtävä on pitää huolta siitä, että oppilas voi kuroa umpeen takamatkaa ja opetella aikaisempien vuosiluokkienkin sisältöjä, jos hän ei hallitse niitä riittävästi. Esimerkiksi kertotaulujen automatisoiminen on työlästä matematiikan oppimisvaikeusoppilaalle. Tällöin erityisopetuksessa etsitään keinoja, joilla kertolaskuista kuitenkin voi selvitä ilman taulukoita. Ei siis yritetä takoa kertotauluja oppilaan päähän mekaanisella drillillä. Kertolaskujen opettaminen aloitetaan vasta sitten, kun oppilaan lukukäsite on riittävän vankka ja yhteen- sekä vähennyslaskut sujuvat kohtuullisesti.
Ilmoittaudu 10.11.2023 mennessä täällä.
Ilmoittautuminen on sitova. Osallistujan voi tarvittaessa vaihtaa. Osallistumisohjeet lähetetään 13.11.2023 mennessä antamaasi s-postiosoitteeseen. Jos et ole saanut lisäohjeita tähän mennessä, ota yhteyttä s-postilla anniheinilampinen (at) icloud.com tai puhelimitse 050 5768139. Tarkista ensin roskapostikansiosi.
Lista päivistä (Tapahtumatietosivulla)
- Alkaen 16.11.2023 päättyen 17.11.2023